Teak Ağacı Ve Bakımı
Ağaçların kralı olarak bilinen Teak ağacının, ağaç türleri arasındaki yeri, altının madenler arasındaki yerine denktir. Dayanıklılığı, ısı ve nem farklılıklarına uyumu, yaşlandıkça güzelleşmesi sebebiyle teak ağacı; hayatın birçok alanında ve özellikle de denizcilikte yüzyıllardır kullanılıyor. Her türlü hava koşullarına dayanabilen, zamanın yıpratamadığı bir ağaçtır. Özelliklerinden dolayı ağaçların en kıymetlisidir ve nadir bulunur. Teak aşırı derecede yoğun dokulu, bozulma, eğilme, çekme ve şişmeye karşı koyan sert bir ahşaptır. Doğal yağının içeriği sürekli bir koruma gerçekleştirdiği için uzun senelerce dışarıda bırakılabilir. Teak ağacıyla aynı özellikleri gösteren ve yerine kullanılabilecek bir ağaç ürünü yoktur ve başka hiçbir ağaç açık hava şartlarında teak ağacının performansına ulaşamaz.
Teak ağacının iklim şartlarına mükemmel uyumu, yüzyıllardır dış mekan mobilyalarının yapımında rakipsiz bir malzeme olarak kullanılmasını sağlamıştır. Teak ağacından yapılan mobilyalar bütün bir yıl boyu bahçede durabilir; göreceği tek zarar kirlenmesi olacaktır. Teak ağacı nadir bulunur çünkü yalnız Uzakdoğu’da Burma (Myanmar) ve Endonezya’da yetişir.
Kaliteli üretim için ilk önce doğru malzeme gerekmektedir. Dünyada teak mobilyalar, birçok ülkede farklı tekniklerle üretilir, ancak en kaliteli teak mobilyalar, makine üretiminden çıkanlardır. Bu şekilde üretilen ürünlerin hem boyutlarında hiçbir problem yaşanmaz, hem de yedek parçaları standart ölçülerde üretildiğinden sürprizlerle karşılaşılmaz. Teak mobilya dokununca çok yumuşaktır, güzel kokar, hoş bir aromatik kokusu vardır.
Teak ağacının farklı malzemelerle birlikte kullanılarak, az bulunan teak kaynaklarının etkin bir biçimde değerlendirilmesi mobilya sektöründe sağlanmaktadır. Bugün bahçe mobilyalarında trend olan teak ağacının; paslanmaz çelik, alüminyum, ferforje, hasır, rattan gibi malzemelerle bir arada kullanılarak, hem klasik hem de modern çizgiler taşıyan bu yeni tarz tik karışımı, bahçede huzuru ve konforu vaat ediyor.
Teak Bakımı
Teak bahçe mobilyaları natürel olarak kullanıldığından montaj öncesi ve sonrası zımpara ile temizleme özenle yapılmalıdır. Teak ağacı doğal olarak yağlı bir ağaçtır ve hava koşullarından zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede 1-2 defa teak yağı ile yağlamak gerekir. Zamanla geliştirilen bakım yağlarının yerine artık su bazlı koruyucular kullanılmaktadır. Sezon başlarında su bazlı koruyucu ile temizlenen ürünler, uzun yıllar orijinal renklerini korurlar, aksi takdirde kalitesi değişmeyen ürünler zaman içinde grimsi bir renk alır. Bu ağacı yıpratmaz sadece rengini değiştirir.
Bu da kullanıcının beğenisine kalmış bir olaydır. Yeni teak mobilyaların bazen çok koyu yada turuncu renkli çizgileri olabilir, ancak doğal güneş ışığına maruz kaldığında bu çizgiler birkaç gün içinde kaybolur. Bunların oluşmasının nedeni ağacın işlenmek için kurutulması sırasında nem oranının düşmesidir. Bazen de teak mobilyada çatlaklar oluşabilir. Bu da ahşabın yapısındaki nem oranındaki değişimlere bağlı olarak gelişir, ancak zamanla kaybolur ve mobilyanın dayanıklılığını etkilemez.